Zakaj je tako pomembno, da v tem času vzdržujemo kondicijo

Čas korone in izolacije ne sme biti razlog za to, da se popolnoma ustavimo in zanemarimo zdravo gibanje. Še več: zdaj je še bolj pomembno, da zbistrimo misli z rekreacijo. In ne nazadnje tudi z doma pripravljenimi vitaminskimi koktajli.

Odklop od vsakdanjih skrbi, povezanimi z neznanim, in umik od poplave informacij? Da, s športom in skrbijo za zdravo telo in bister um. Danes je še kako pomembno, da se posvetimo sebi in pravemu načinu sproščanja.

Zakaj je gibanje danes še pomembnejše?

Da bi se uspešneje borili proti virusom in drugim boleznim, moramo telo okrepiti in poskrbeti za odličen imunski sistem. Športna aktivnost pa ima tudi nekaj pozitivnih koristi: preganja tesnobo in stres, izboljša spanec in samozavest.

Številne raziskave potrjujejo pomen športa pri krepitvi imunskega sistema, zlasti, če se z njim ukvarjamo redno in nadzorovano. Rekreacijo tako prilagodimo svoji trenutni kondicijski pripravljenosti in tudi omejitvam, ki jih danes prinašajo ukrepi za zajezitev koronavirusa.

Kako naj začnem?

Prestavite se s kavča in računalnika in postanite aktivni. Dovolj je pol ure na dan aktivnega gibanja, ko popolnoma izklopite ostale skrbi in opravila in se popolnoma osredotočite nase in na svoje telo. Ker smo omejeni na svoje občine in ker so možnosti za pravo rekreacijo manjše, je to lahko hitro izgovor za lenarjenje. V resnici pa je gibanje pravzaprav tako preprosto, da lahko svoje telo zlahka okrepite tudi za štirimi stenami.

Začnite zunaj: sprehod, kolesarjenje ali tek. Izberite aktivnost , ki vam najbolj odgovarja in je primerna vaši telesni pripravljenosti. Ne postanite maratonec čez noč, postopnost je ključnega pomena. Pomembno je, da poiščete rekreacijo, ki vas razveseljuje in ob kateri se lahko najbolj sprostite.

Nadzorujte svoje treninge in korake s pomočjo pametne ure ali aplikacije na pametnem telefonu. Na ta način boste še lažje spremljali svoje treninge in seveda napredke.

Kakovostne pametne ure bodo naredile tudi analizo vaše rekreacije in vam v posebnih grafičnih prikazih predstavile napredek. Opomnile vas bodo, če boste preveč sedeli in premalo pili. Skratka, postale bodo vaš najbolj zvest in vztrajni osebni trener.

Potrebujete dodatno motivacijo? Povežite se s svojimi prijatelji na daljavo in organizirajte skupne virtualne vadbe. Spodbujajte se in se motivirajte!

Znamka Vivax

39,99  €
Akcijska cena 31,00  € Prihrani 8,99  €

Kliknite tukaj za več podrobnosti.

Domača telovadnica za vsakogar: na spletu obstaja ogromno videovaj, ki vam omogočajo, da boste ostali v formi tudi v času izolacije. Izberite tiste, ki vam najbolj ustrezajo, hkrati pa poskrbite tudi za drugačno popestritev.

Ustvarite si kotiček za domačo vadbo in poskusite tudi nekaj novega:

  • Poleg standardnih vaj z lastno težo telesa ali z enostavnimi utežmi se lahko preizkusite tudi v kakšni drugi disciplini.
  • Kaj pravite na to, da bi se v ritmu svoje najljubše glasbe naučili kakšnih novih plesnih korakov?
  • Vzemite kolebnico in preizkusite tako svojo vzdržljivost kot tudi koordinacijo.
  • Ste bolj za umirjeno akcijo? Poskusite pilates ali taj či.
  • Po vsaki vaji pa poskrbite še za nekaj telovadbe za svoj um – osvojite tehnike sproščanja in meditirajte.

Ne pozabite: poskrbite za varno rekreacijo in preprečite poškodbe. Upoštevajte dve ključni pravili: postopnost pri vadbi in ustrezno ogrevanje oziroma raztezanje pred in po rekreaciji.

Ne pozabite na uravnoteženo prehrano

Ključno vlog pri zdravem življenjskem slogu ima tudi ustrezna prehrana, ki naj bo raznolika in obogatena z vitamini in minerali. Izogibajte se nasičenim maščobam in sladkarijam in v svoje jedilnike vnesite več lokalnih in svežih izdelkov. Pomembno je, da je hrana obogatena z vitamini B, C in D ter minerali (zlasti s cinkom in selenom).

B-vitamin najdemo v rižu, žitih in ribi, C-vitamin v svežem sadju, kot so citrusi, kivi, pa tudi v brokoliju, krompirju in sveži solati. Vitamin D najdete v mleku, jogurt, lososu, sardinah, jajcih in kosmičih. Uživajte več rib, ovsa, leče in brazilskih oreščkov, ki so obogateni s selenom. Živila, ki se lahko pohvalijo z večjo količino cinka, pa so: ajda, fižol v zrnju, piščančje prsi in goveje meso.

Pripravite si pravo vitaminsko bombo

Želite hiter odmerek slastne vitalnosti? Pripravite si lahko odličen domač smuti. Vse, kar potrebujete, je dober mešalnik in obilico sadja in zelenjave. Eksperimentirajte in si pričarajte smutije po lastnem okusu, obogatite jih s kosmiči, sokovi, mlekom ali jogurtom. Poživite pa jih lahko s ščepcem cimeta ali ingverja.

Kakovostni kuhinjski mešalnik je ključni pripomoček pri raznolikih kulinaričnih ustvarjanjih. Z njim boste popestrili svoje jedilnike in se morda odločili, da kakšno sladko razvado nadomestite z bolj zdravim "koktajlom".