Življenjski tempo se je upočasnil in hkrati spremenil. Že zaradi hladnejših temperatur otroci manj časa preživljajo na svežem zraku, svoje pa je letos dodala še omejenost gibanja zaradi koronavirusa. To sezono je zato še pomembneje, da poskrbimo za ustrezno obrambo pred virusi in bakterijami. Začnimo s krepitvijo imunskega sistema.

Otroci zbolevajo pogosteje, predvsem zato, ker v zgodnjem otroštvu še nimajo dovolj izoblikovanega imunskega sistema, ki bi hitro odgovoril na napade virusov in bakterij, zato je ključno, da že takoj jeseni uvedemo ukrepe, s katerimi bomo okrepili njihovo odpornost. Idealno je seveda, da za zdrav življenjski slog celotne družine skrbimo vse leto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Več vitaminov in mineralov

Jeseni in pozimi naš organizem potrebuje večjo količino vitaminov in mineralov. Dnevni obroki naj bodo zato obogateni z zelenjavo in sadjem. Otroku ponudite sveže sokove in več sadnih malic. Strokovnjaki svetujejo, da v teh mesecih povečati vnos vitaminov A, C, D in E.

Vitamin A najdete v krompirju, špinači, ohrovtu in listnati zelenjavi. Bogati z vitaminom C so citrusi, brokoli, kivi, paprika in listnata zelenjava. Za večji vnos vitamina E morate zaužiti več sončničnih semen, mandljev, špinače in belušev.

Tudi vitamin D najdemo v hrani (morska hrana, jajca, mleko), vendar je priporočljivo, da ga v teh mesecih zaužijemo tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Če vaš otrok ne mara svežega sadja ali zelenjave, ga lahko prelisičite s svežimi in barvitimi smutiji, v katere lahko zmeljete tudi oreščke ali semena.

Pomembne so tudi beljakovine, vsekakor belo moko nadomestite s polnozrnato, poskrbite pa tudi za zmanjšan vnos sladkorja.

Ne smemo pozabite na zdrave nenasičene maščobe, ki jih najdete v oreščkih, avokadu, lanenih semenih in ribah.

Ne pozabite tudi na vnos zadostne količine tekočine: naj bo to predvsem voda, občasno pa jim lahko daste tudi sveže iztisnjene sokove in predvsem čaje. Izogibajte se sladkanim in gaziranim pijačam.

 

Gibanje na svežem zraku

Aktivnosti na svežem zraku lahko otroku pomagajo na različnih ravneh. Gibanje ima dober vpliv na psiho-fizično zdravje. Krepijo se mišice, s športom pa se izboljša njihova motorika.

Znano je, da imajo otroci, ki več aktivnega časa preživijo zunaj, posledično boljšo koncentracijo pri učenju, stres ob šolskih obveznostih je manjši, ne nazadnje pa je tudi spanec boljši.

Telesna aktivnost ima tudi velik vpliv na imunski sistem. Dovolite jim torej, da že od mladih nog spoznavajo radosti gibanja na svežem zraku – naj se igrajo z žogo, plezajo po igralih, kolesarijo, rolajo ali preprosto skačejo po lužah.

Dovolj spanja

Otroci že od mladih nog potrebujejo red, po katerem bodo uravnali svojo biološko uro. Pomembno je, da poskrbite za dovolj spanca. Predvsem pri mlajših uvedite posebno rutino, ki bo prva predpriprava na vrhunski spanec: naj se zadnjo uro pred spanjem vse dejavnosti umirijo – torej stran od zaslonov in aktivnejših iger. Zvečer je čas za pravljice in branje.

Znamka Neno

49,99  €
Akcijska cena 47,89  € Prihrani 2,10  €

Kliknite tukaj za več podrobnosti.

Navade in higiena

Pomembno je tudi, da otrok že zgodaj spozna temelje zdrave higiene, med katere nedvomno spada redno umivanje rok z milom in toplo vodo.

Ne pozabite še na dve temeljni pravili domače higiene: redno čiščenje stanovanjskih površin in prezračevanje prostorov.